Landslagskole eller spillerutvikling sammen med venner?

floyte

Et lite «hjertesukk» fra leder i klubben (Personlig)

I år har OFK kalt høst samlingen for årsklassene 2003/2001 for Landslagskolen

Leder i klubben setter spørsmål på valg av navn og mener dette er med på å skape større forskjeller mellom lagkompiser i den enkelte klubb/lag. Navnet på skolen har ihverfall ingenting med breddefotball å gjøre, og det er vel her de fleste klubber i Oslo jobber.

I dagens samfunn er det mange utfordringer for barn og unge. Konkurranse arenaen for den enkelte er blitt større og mer utbredt en tidligere. Mitt hjertesukk er fra når og hvordan skal vi gå fra lek og morro til mer alvor.

NFF VERDIGRUNNLAG – BARNEFOTBALL

TRE GRUNNPILARER

Øyvind Larsen, fagansvarlig for trener og aktivitetsutvikling i NFF, mener idrettsgleden og tilhørigheten skapes gjennom barnefotballens verdigrunnlag som består av tre grunnpilarer; Fotball for alle, trygghet + mestring = trivsel og Fair Play.

– Når vi sier at fotball er for alle er det fordi alle er like mye verdt. Det må derfor tilrettelegges slik at barna får ulike ”løp” etter behov om de vil spille mye eller lite, sier Larsen om barnefotballens første verdigrunnlag.

Han peker også på at dersom barn skal oppfylle verdigrunnlagets andre pilar om å trives i fotballen må hver enkel spiller bli utfordret på eget nivå.

– Alle skal ligge i en såkalt ”flytsone.” Det vil si at utfordringene er tilpasset den enkelte spiller. Når barn mestrer egne utfordringer blir tryggheten på seg selv og fotballen større og de får mer glede ut av idrett.

Oslo fotballkrets kaller nå inn til «Landslagskole» for årsklassene 2003/01. Disse årsklassene er nå i overgangen til ungdomsfotballen hvor kravene blir noe annerledels en tidligere med tabeller og nivådeling samt det settes større krav til enkelte individ.

Men det er også en kjennsgjering at det er i disse årsklassene  vi mister mange på veien. Er det da riktig av oss å skille de beste og de som ikke er så gode ? Samtidig toppe det hele med å kalle ekstra treninger for de som har lyst, kapasitet og anbefalt av sin egen trener «LANDSLAGSKOLE»? 

  • Ønsker OFK at dette skal være en skole hvor målet er å utdanne fler  «Mr. Golden Boy Ødegård»?
  • Eller skal dette være en arnea hvor man sammen med likesinnede kan utvikle venneskap på tvers av klubber og samtidig få tilført noen fotballferdigheter en avgrenset periode.

Hvorfor bytte ut navnet for å skape ende mer avstand mellom venner ?

Spillerutviklig Sone (SUP) sier mer om hva dette egentlig er og ikke en skole for fremtidige Landslagsspillere. Mitt hjertesukk og bekymring er størst for de som kommer inn på denne «skolen» og som tror at nå er det kommet et steg videre i sin karriere som proffesionell fotball spiller. De fleste vil som kjent stryke etter første time og bli sendt hjem.

Flere av disse sliter mest sansynlig i den vanlige skolen og har et sterkt håp om at fotballen skal være redningen på alle problemer. Hvilken nedtur og ikke minst tap av ansikt ovenfor venner og familie blir det ikke om man ikke mestrer på denne arenan også?

Jeg støtter OFK med en felles treningsarena hvor man kan samle motiverte spillere til ekstra treninger. Det er en også en fin arena til å bli bedre kjent med motstandere som man normalt møter kun i kampsituasjoner. Samt at spilleren får en annen trener som gjerne forteller det samme som trener i klubb.

Min siste oppfordring og hjertesukk i denne saken er at jeg håper at spillerne som deltar fortsatt ønsker å spille i sin moderklubb etter at denne reisen er over for den enkelte.

Det er desverre for mange som bytter klubb etter å ha blitt «lokket» over til andre klubber. Vi må huske på at trygghet + mestring = trivsel. Trivsel betyr at en har lyst til å fortsette med det en driver med med og og en alltid er best sammen med venner!

Kom gjerne med innspill og meninger til meg dersom du har noen meninger rundt mitt hjertesukk. Sendes til: jarle.birkeli@getmail.no

Jarle Birkeli

Leder

135595019004_Jarle_Birkeli_1 (427x640)