Brødre i sort

Harald & Stian

Eliteserien og OBOS-ligaen er endelig i full gang med sesongen. Og da dukker det opp en aldri så liten Rustad-sensasjon.  Stian og Harald er nemlig noe så sjeldent som et brødrepar som begge jobber som dommere i de to øverste nivåene i norsk fotball.

Harald (26) er velkjent på Rustad kjent for sin dommerkarriere. I 2018 ble han blant annet kåret til Årets Dommer i Oslo fotballkrets. En pris som lillebror tok året etter.  Og nå har også Stian (23) tatt steget opp som hoveddommer i OBOS-ligaen. Og der vil han få nye utfordringer, ifølge eldstemann:

– Ja, det er vanskeligere med høyere nivå, han skal dømme med head-set, mer står på spill, mer penger, mer profilerte spillere og trenere med sterke meninger. Dessuten er media også mer interessert i oss dommere.  Men Stian har det som trengs; han er rolig og flink til å prate .

Denne våren sitter de to brødrene i klubbhuset på Rustad og sesongen virker å være langt unna. Det er lett å se at de er nær familie. Samme sveis,  like slanke fotballkropper, åpne blikk som møter deg. Høflige, men ikke reserverte. Trygge gutter. Avklarer forventningene fort; de har en time til  prate. Så vet jeg det. Harald tar ordet først.

Hvorfor er akkurat dere på et så høyt nivå ?

– Vi startet tidlig og har jobbet målrettet. For å rykke opp må man kontinuerlig jobbe med detaljer, og analysere seg selv fra kamp til kamp. Vi har begge vært flinke på detaljene; hvordan man ser ut på banen, hvordan fløyta høres ut (skarp og sterk) og lignende.

Stian kaster seg på.

– Jeg ble dommer fordi Harald var dommer. Jeg ble med på noen kamper i 3.divisjon. Jeg så nivået. Det var kult, det var tilskuere, et opplegg rundt kampen. Det var cash-kontant betaling, og det fristet jo en god del.  Jeg kom jo fra Rustad som klubbdommer og nå fikk jeg lyst på større baner og høyere nivå.

Ikke regel-ryttere til vanlig

Guttene innrømmer at de heller kommenterer dommernes oppførsel og avgjørelser enn skudd og finter når de ser fotball på tv.  Man kan jo lure på hvilken oppvekst det har vært i familien Røvig Sletner. Om barna fikk rødt kort og 5 minutter på sidelinja om de ikke oppførte seg?

– Neida, ler Harald.  Vi er ikke regel-ryttere i dagliglivet. Vi kommer fra et rettferdig hjem med samtaler rundt middagsbordet og beskjed om å holde avtaler som vi lager. Vi er vokst opp i et hardt regime på en god måte, kan du si. Det var ingen unnskyldninger for å slippe treninger, jobb eller skole.

Stian nikker, men er tydelig på at familien på ingen måte er fotballgale.

– Pappa (Geir) er interessert i fotball, men ikke så interessert at han kjenner alle reglene. Og mamma (Hanne) tør ikke komme på stadion for da må hun høre på all dritten som slenges mot oss fra tribunen.

Guttene har også en lillesøster, men de bedyrer at hun ikke har den minste interesse av å bli fotballdommer.

Må være ydmyk

De er begge klare på fordelen av å være brødre og toppdommere. De kan både diskutere og analysere vanskelige kamper i ettertid og hjelpe hverandre videre. Å være ydmyk er en forutsetning, ifølge Harald;

– Vi må ha takhøyde – du skal sitte foran 15 mennesker etter en drit dårlig kamp og innrømme at du gjorde feil. Man lærer av det.

Har du gjort noen skikkelige brølere?

Harald: Ja, de var i min andre kamp i andredivisjon. Vi skulle starte kampen og midt i utmarsjen oppdaget jeg plutselig at jeg hadde glemt alle kortene.  Kampen måtte utsettes for å sende en funksjonær inn i garderoben. Det ble en spøk til spillerne før avspark:  ”Gutter,  jeg har allerede dummet meg ut – nå må ikke dere gjøre det.”

Vi regner med at våre Rustad-gutter vil greie seg helt uten skandaler i årets sesong.  Og ønsker begge lykke til i Eliteserien og OBOS –ligaen 2020.

Artikkel skrevet av Hanne Brevik